Naravne delavnice

Kliknite TUKAJ za prijavo na aktualne delavnice

kopalni pralineji zeliščni 2Naravne delavnice so izrazito praktično naravnane delavnice, katerih namen je širiti znanja o domači izdelavi uporabnih kozmetičnih in čistilnih sredstev. Na ta način iz svojega okolja izločimo veliko snovi, ki nas zastrupljajo in nam škodijo. Poudarek je vedno na samostojni izdelavi,  na praktičnosti, na uporabi snovi, ki so nam blizu in jih morda že celo uporabljamo za druge namene. Na vsaki delavnic izdelamo svoje izdelke, vsak udeleženec pa prejme tudi pisno gradivo.

Naravne delavnice lahko razdelimo na 3 področja, ki pa se medsebojno tudi dopolnjujejo (kozmetika, mila, čistila):

1. IZDELAVA DOMAČE NARAVNE KOZMETIKE – od enostavnih olj do zahtevnejših krem

negovalna krema

negovalna krema

 

Pod to poglavje spada več delavnic na različne teme. V odvisnosti od posamične delavnice uporabljamo različne naravne sestavine, kot so gline v različnih barvah, razne soli, hidrolate in eterična olja,  osnovna olja in masla, zdravilne rastline, izvlečke zdravilnih rastlin, lupinice, semena ipd. Izpod naših rok tako nastajajo igrive kopeli, domiselni pilingi, nežni toniki, izjemne maske, negovalna olja, bogati balzami, zdravilna mazila, čudovite kreme, čistilne zobne paste, nepogrešljivi dozodoranti, enostavne emulzije, osvežilne ustne vodice ipd.

Spoznavamo osnove kože in vplive zunanjih dejavnikov, govorimo o pomenu čistoče in sprejemljivih načinih podaljšanja rokov uporabe domačih izdelkov, o posameznih sestavinah in njihovih terapevtskih in negovalnih lastnostih, ter ustreznosti za določen izdelek,  o koncentracijah in doziranju, o kombiniranju sestavin in sestavljanju receptur za posamezen izdelek, o kozmetičnih sestavinah, o tem kje vse te sestavine in embalažo kupiti.

V grobem lahko ločimo naslednje delavnice:

  • Negovalne in terapevtske oljne mešanice
  • Dišeči svet
  • Zobne paste in vodice
  • Priprava na poletje
  • Nega obraza, ustnic in telesa

Delavnice nastajajo sproti, pogosto tudi v odvisnosti od letnih časov, zato so tematike lahko različne. 

 

 

milo rdeč cvet

milo rdeč cvet

2. IZDELAVA TRDIH IN TEKOČIH MIL TER ŠAMPONOV

Milo in šampon sta prekrasna in zelo vsestranksa izdelka, brez katerih si današnjega življenja gotovo ne znamo predstavljati. V različnih oblikah in za različne namene, z rastlinskimi in negovalnim dodatki, tako ki plava na vodi, glicerinsko ali transparentno, trdo ali tekoče. Postopek izdelave je v primerjavi z drugimi kozmetičnimi izdelki nekoliko zahtevnejši, predvsem glede upoštevanja varnostnih navodil in izračunavanja receptov, vendar pa se tudi mila in šampone da izdelati doma.

Govorimo o prednostih domačih mil in šamponov, o osnovnih sestavinah in njihovih posebnostih, o raznoraznih dodatkih (barva, vonj, nega, pena ipd.), o ustrezni zaščiti  in o pravilnem postopku izdelave, o sestavljanju in izračunavanju receptov, o različnih izvedbah mil, o sestavinah glede na tip kože in las, o možnostih nakupa sestavin ipd.

Tudi na tem področju imamo praviloma več delavnic: 

  • Izdelava trdega mila
  • Tekoče milo, šampon in peneča se kopel

 

3. IZDELAVA ČISTIL

uporabno in učinkovito

uporabno in učinkovito

 

Presenetljiva delavnica, ki razloži kako malo čistil potrebujemo za celoten dom, predvsem pa kako si lahko sami izdelamo povsem uporabna in učinkovita čistila od enostavnih čistil za tla, do kompleksnejših tabletk za pomivalni stroj.

Na tej delavnici najprej spoznamo osnovne sestavine, ki jih lahko uporabimo za izdelavo čistil. Verjeli ali ne, veliko od tega imamo že kar doma, kakšno stvar pa najdemo tudi v naravi.  Nato se lotimo receptov in praktične izdelave različnih čistil: pralni prašek, čistilo za stekla in ogledala, čistilo za keramiko, tabletke za pomivalni stroj, polirne paste, čistilo za pečice, čistilo za tla, mehčalec, razkužilo za roke, čiščenje preprog ipd.

 

 

utrinek iz delavnice

utrinek iz delavnice

 

POSEBNE DELAVNICE in DELAVNICE PO DOGOVORU

Vsako delavnico je mogoče izvesti tudi izven razpisanih terminov, na društvih, šolah, v stanovanju ali kje drugje.  Te delavnice so sestavljene individualno glede na interes in želje skupine. Vsako delavnico se da namreč prilagoditi glede na vsebino, dolžino in ciljno skupino.  Pokličite me ali pa mi pišite in dogovorili se bomo za ustrezno delavnico.

 

 

ZDRAVILNE RASTLINE IN NJIHOVA UPORABNOST

V našem okolju raste ogromno uporabnih zdravilnih rastlin in namen te delavnice je spoznavanje le-teh v naravnem okolju, ter odkrivanje njihove uporabnosti za različne namene:

–       Osnovna znanja o zdravilnih rastlinah (ravnanje, nabiranje, shranjevanje, priprava ipd.)

–       Učenje na terenu in prepoznavanje ca. 20 rastlin

–       Praktična uporaba nabranih rastlin (kulinarika, zdravje, kozmetika, čaji ipd.)

–       Pisno gradivo

 

 

dišeč zimski potpuri

dišeč zimski potpuri

ETERIČNA OLJA – KJE ZAČETI

Zaradi poplave številnih eteričnih olj v različnih kvalitetah je nastala ta delavnica. Eterična olja so izjemno uporabne in močne substance z odličnimi terapevtskimi lastnostmi, zato je pomembno da uporabljamo res kvalitetna eterična olja, v pravilnih količinah in da jih znamo kombinirati glede na namen uporabe:

–       Osnove aromaterapije (kaj so eterična olja in hidrolati, pridobivanje, področja uporabe ipd.)

–       Opozorila, varnost, alergije, posebna zdravstvena stanja

–       Področja uporabe (kozmetika, čistila, parfumi, psiha, zdravje, animacije ipd.)

–       Koncentracije glede na namen uporabe

–       Kombiniranje glede na namen uporabe

–       Praktično delo z eteričnimi olji in hidrolati

–       Praktična izdelava osebnega parfuma

–       Praktična izdelava potpurija ali aroma animacije

–       Praktična izdelava emulzije ali tonika za obraz

–       Pisno gradivo

 

Prijava na aktualne delavnice: (polja, označena z *, so obvezna)

Ime: *


Priimek: *

E-mail: *

Prijava na aktualne delavnice (označite):
Učinkovita eko čistila - 29.11. - 39 eur
Individualne ure po dogovoru - 25 eur/uro
Individualne delavnice po dogovoru
Tekoče milo in šamponi - 22.11.2017 - 39 eur
Zobne paste in vodice
Negovalne in terapevtske oljne mešanice

Zadeva:

Sporočilo: