Ortopedska masaža kot dopolnitev

Ortopedska masaža je pomemben del terapevtskega tretmaja. Telo obravnava celostno. Gre za odličen pristop, ki na podlagi opazovanja telesne drže, gibanja telesa ter testov omogoča zelo ciljen in uspešen tretma. Tako je odličen dodatek športni masaži in masaži hrbta. Zelo dobro se kombinira z uporabo kinezio trakov.

Namen ortopedske masaže

Cilj in namen ortopedskega pristopa pri masaži je pomoč pri nastalih težavah ter odpravljanje vzrokov. Prav tako je namen ortopedske masaže doseganje hitrih sprememb na bolje. Da pa lahko to omogočimo potrebujemo poznavanje različnih manualnih tehnik in poznavanje osnovnih principov biomehanike, fiziologije in nevrologije.

Zelo pomembno je znati definirati bolečine, ki so različne glede na vzrok. Tako je lahko bolečina na točno določeni točki, lahko mravljinči ali je pekoča, lahko je prisotna samo v določenem položaju, lahko seva ipd.

Kako izgleda naše telo?

Naše telo ni na obeh straneh enako. Lahko je ena rama više od druge, lahko smo v boku zasukani, lahko je ena noga krajša, lahko imamo ukrivljeno hrbtenico, lahko imamo glavo preveč naprej, ali pa medenico ipd.  S prisiljeno držo (npr. sedenje za računalnikom, določeni poklici, šport) se te razlike še poglobijo in vse to so lahko razlogi, da sčasoma prihaja do izrazitejšega problema, do bolečine, do tega, da so mišice preveč zakrčene na določenih predelih in preohlapne na drugih.

Dejavniki, ki poleg tega še dodatno delujejo na stanje telesa, so tudi razne poškodbe, nesreče, ukvarjanje s športom v otroštvu ipd., ki so se zgodili v preteklosti in se z leti potencirali, če jih nismo odpravili.

Pomoč našemu telesu

Zelo veliko lahko dosežemo z ustreznimi vajami za krepitev določenih delov telesa in/ali za sproščanje drugih delov telesa, ter seveda z občasnimi tretmaji terapevtskih masaž.  Terapevtske masaže so tudi sicer odlična preventivna tehnika. Kako pogosto je potrebno narediti tretma je pa povsem odvisno od posameznika, od individualnega stanja in potreb.

Ortopedska masaže se lahko izvaja povsem samostojno ali pa v sklopu druge masažne tehnike (športna masaža, terapevtska masaža hrbta). Obravnava je vedno individualna.